Критерії відбору до плану-графіку податкових перевірок

Законом України від 8 грудня 2023 № 3453 передбачені критерії, за якими платники податків включаються з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року до плану-графіку проведення документальних планових перевірок, з урахуванням щомісячних коригувань.

Так, до плану-графіка проведення документальних перевірок можуть потрапити платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва або реалізації підакцизної продукції, азартних ігор або ж у сфері фінансових чи платіжних послуг. Також перевірки чекатимуть на нерезидентів, які проводять або проводили в Україні діяльність через відокремлені підрозділи чи постійні представництва.

Також у графік будуть включені платники податків, які за підсумками 2021 року мають:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати ПДВ на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Виняток – платники-експортери, у яких операції становлять 25 % або більше від обсягу постачань та одночасно мають рівень сплати податку на прибуток не менше 50 відсотків у відповідній галузі;   
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;
  • витрати в податковій декларації про майновий стан і доходи, становлять 75% або більше від загального річного доходу, при умові що загальний річний дохід від підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше; 
  • нарахування або виплати заробітної плати, менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

При формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2024 рік, також враховуються показники позитивної динаміки:

  • рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за 9 місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання річної звітності враховуються показники за 2023 рік. У разі якщо податковим (звітним) періодом для податку на прибуток платника податків є календарний рік, враховуються показники за попередній рік;
  • рівнів нарахування або виплати податковим агентом юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати за 9 місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за четвертий квартал 2023 року враховуються показники за чотири квартали 2023 року.

 (Джерело: ДПС в Івано-Франківській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *