Індексація за минулі періоди

Індексацію заробітної плати здійснюють на підставі Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-ХІІ та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078 . Об’єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру (ч. 1 ст. 2 Закону № 1282, п. 2 Порядку № 1078).

Водночас відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ роботодавці нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР. Своєю чергою, ЄСВ обчислюють щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими нараховують або підтверджують виплати, на які нараховують ЄСВ відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону про ЄСВ.

Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затверджено наказом МФУ від 13.01.2015 № 4. Згідно з п. 1 розд. IV Порядку № 4 Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Розрахунку призначено для щоквартального формування платниками ЄСВ щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй зарплати в розрізі місяців звітного кварталу.

Тобто, у разі якщо заробітну плату нараховують за попередній звітний період (уточнюють кількість відпрацьованого часу, виявляють помилки), донараховані суми включають до зарплати місяця, в якому проводили такі донарахування.

(Джерело: ДПС у Запорізькій області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *