Судова практика: суд підтвердив правомірність рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації ТОВ, як платника податку на додану вартість

П’ятий апеляційний адміністративний суд постановою від 01 лютого 2024 р. у справі № 420/23167/23 підтвердив правомірність рішення Головного управління ДПС в Одеській області  про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, а апеляційну скаргу Товариства  на рішення суду першої інстанції від 10 листопада 2023 року, яким відмовлено у задоволенні позову – залишив без задоволення.

14.07.2023 ГУ ДПС складено довідку про те, що ТОВ протягом 12 послідовних місяців подає органу державної податкової служби декларації з ПДВ, що свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту та/або не подає таку декларацію.

Контролюючий орган установив, що за даними Єдиного реєстру податкових накладних ТОВ за період з 01.06.2022 по 01.06.2023, не здійснювало реєстрацію податкових накладних на постачання товарів (послуг). Також ТОВ звітність з ПДВ за податкові місяці червень – листопад 2022 року не подавало. Даним платником була подана така звітність за податкові місяці грудень 2022 року та січень – травень 2023 року з нульовими показниками.

18.07.2023 ГУ ДПС прийнято рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ.

Відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 статті 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

На виконання цієї норми розроблений Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, затверджений наказом МФУ від 29.07.2022 N 225,  зареєстровано в Мінюсті 25 серпня 2022 р. за N 967/38303,.

Заява ТОВ про неможливість виконання податкових зобов’язань, перебувала на розгляді в ГУ ДПС у Полтавській області. У зв’язку з тим, що вказана заява не відповідала вимогам Порядку №225, а також у зв’язку з тим, що не було надано вичерпного переліку документів (копій документів) та інформації, що передбачені Переліком документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи виконувати податкові зобов’язання, така заява не була розглянута. Відмова ГУ ДПС у задоволенні заяви ТОВ про неможливість виконання податкових обов’язків, даним платником податків не оскаржувалася.

Підсумовуючи наведене, колегія суддів зазначила, що суд першої інстанції правильно застосував норми матеріального права та ухвалив законне й обґрунтоване рішення про відмову в задоволенні позову.

(Джерело: ДПС в Одеській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *