Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної за пунктом 188.1 статті 188 Податкового кодексу України (на збитки), якщо вона складена після 16.01.2023

Пунктами 89 та 90 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) на період дії воєнного стану збільшено строки реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних/розрахунків коригування, які мають поденний строк складання/реєстрації, встановлений пунктом 201.10 статті 201 Кодексу, та зменшено розміри штрафів за їх порушення.

Нові строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування становлять:

для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Разом з цим, Кодексом передбачено складання зведених податкових накладних, зокрема в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких визначена відповідно до статті 188 Кодексу.

Такі зведені податкові накладні/розрахунки коригування до них мають окремий статус – зведені та окремий строк реєстрації в ЄРПН – не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання.

Тобто, зведені податкові накладні мають окремий термін (останній день місяця) реєстрації в ЄРПН, який не пов’язаний з поденним строком, тому норми, визначені пунктами 89 та 90 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, не охоплюють такі зведені податкові накладні.

Отже, за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної в ЄРПН, якщо вона складена після 16.01.2023, штрафи застосовуються за загальними правилами у розмірах, встановлених пунктом 1201.1 статті 1201 Кодексу.

Зокрема, порушення платниками податку на додану вартість граничного строку, передбаченого статтею 201 Кодексу, для реєстрації зведених податкових накладних (згідно з пунктом 188.1 статті 188, статтею 189, пунктом 198.5 статті 198, пунктом 199.1 статті 199, пунктом 201.4 статті 201 Кодексу) тягне за собою накладення на платника податку на додану вартість штрафу в розмірі 2 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *