Зупинка перебігу строку для включення до податкового кредиту ПДВ, якщо він припадає на період воєнного стану

Відповідно до п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних та які до набрання чинності Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» протягом 1095 календарних днів з дати їх складення не були включені до податкового кредиту, включаються до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з дати набрання чинності Законом № 1914, але не пізніше 1095 календарних днів з дати складення таких ПН/РК до таких податкових накладних.

Згідно з п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 01 серпня 2023 року, для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (у тому числі строків формування податкового кредиту), крім окремих строків, визначених цим підпунктом.

Отже, строки на включення до податкового кредиту сум ПДВ за зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, у тому числі складеними до введення воєнного стану на території України, (зокрема, строки, встановлені пунктом 80 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ), зупинялися до 01.08.2023. Починаючи з 01.08.2023 перебіг таких строків відновлено.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *