Визначено гарантії працівників у разі передання суб’єкта господарювання

ВРУ ухвалила Закон України від 25.04.2024 , яким доповнено Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII ст. 361 щодо правонаступництва в трудових відносинах у разі передання суб’єкта господарювання.

Передання субєкта господарювання — це зміна власника підприємства, реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення), виділення, а також зміна власника / користувача майна або його частини, за яким стоїть організована група ресурсів, яку використовує роботодавець, зі збереженням виду економічної діяльності, яку провадив відчужувач.

У разі передання суб’єкта господарювання:

  • трудові відносини працівників продовжуються з набувачем. Права та обов’язки за трудовими договорами, що були між працівниками й відчужувачем, переходять до набувача;
  • статус і функції виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), а якщо немає первинної профспілкової організації — вільно обраних та уповноважених представників (представника) працівників (далі — профспілка) зберігаються й підлягають виконанню на тих самих умовах, які були до переходу прав і обов’язків від відчужувача, з яким у працівників укладено трудові договори, до набувача.

Відчужувач і набувач зобов’язані не пізніше ніж за 10 робочих днів до передання суб’єкта господарювання поінформувати письмово або за допомогою технічних засобів електронних комунікацій профспілку про:

1) дату або орієнтовну дату передання суб’єкта господарювання;

2) причини передання суб’єкта господарювання;

3) правові, економічні та соціальні наслідки передання суб’єкта господарювання для працівників;

4) будь-які заходи, передбачені стосовно працівників.

Про зміни істотних умов праці, спричинених переданням суб’єкта господарювання, працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за 2 місяці. У разі звільнення працівника через зміну істотних умов трудового договору на шкоду працівникові роботодавець вважається таким, що несе відповідальність за завершення трудового договору або трудових відносин.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі його передано на підпис Президенту України.

(Джерело: ВРУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *