Повернення підприємства на облік за НП(С)БО після переходу на МСФЗ

Статтею 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінзвітність в Україні» від 16.07.1999р. №996-XIV, визначено, що складають фінансову звітність за МСФЗ, підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, материнські підприємства груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнські підприємства великої групи, які не належать до категорії великих підприємств, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається п. 2 Порядку подання фінзвітності, затвердженого Постановою КМУ від 28.02.2000р. №419:

  • надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення (розділ 64 КВЕД ДК 009:2010);
  • недержавне пенсійне забезпечення (група 65.3 КВЕД ДК 009:2010);
  • допоміжна діяльність у сферах фінансових послуг і страхування (розділ 66 КВЕД ДК 009:2010), за винятком допоміжної діяльності у сфері страхування та пенсійного забезпечення (група 66.2 КВЕД ДК 009:2010).

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, за статтею 1 цього ж Закону, це підприємства–емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до торгів на регульованому ринку капіталу або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до цього Закону належать до великих підприємств.

Всі інші підприємства, самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

Чинне законодавство України заборони зворотного переходу з МСФЗ на НП(С)БО не містить, але і не визначає правил такого переходу. Якщо скористатися підходом аналогічним до переходу з НП(С)БО на МСФЗ, то п.11 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» визначає, що підприємства, які відповідно до законодавства застосовують МСФЗ і відповідно до МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності» подають першу річну звітність, у балансі наводять інформацію на початок і кінець звітного періоду, а також на дату переходу на МСФЗ. У свою чергу, датою переходу на МСФЗ є початок першого періоду, за який підприємство подає повну порівняльну інформацію згідно з МСФЗ у своїй першій фінансовій звітності підготовленій за МСФЗ 1.

Одним з принципів ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є послідовність – це постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, міжнародними стандартами фінансової звітності та національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку у державному секторі, і повинна бути обґрунтована та розкрита у фінансовій звітності.

Отже, ТОВ не може здійснити перехід з МСФЗ на НП(С)БО з середини звітного календарного року. Такий перехід ТОВ з МСФЗ на НП(С)БО є можливим з початку наступного звітного періоду, про що має бути виданий відповідний наказ по підприємству і внесені зміни в облікову політику.

(Джерело: MGI PSP Audit )

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *