Зберігання пального, ліцензія

 

Зберігання пального нерозривно пов’язане з наявністю в суб’єкта господарювання споруд, та/або обладнання, та/або ємностей, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування (місця зберігання пального). Наявність у суб’єкта господарювання обов’язку отримати ліцензію на право провадити діяльність зі зберігання пального, яка опосередковується придбанням і використанням суб’єктом господарювання пального для задоволення своїх виробничих потреб під час провадження його господарської діяльності (не пов’язаної з метою отримати дохід від зберігання пального як виду економічної діяльності), залежить саме від наявності в суб’єкта господарювання місця зберігання пального, яке за своїми ознаками (характеристиками) відповідає визначенню «акцизного складу» та/або «акцизного складу пересувного», незалежно від того, чи зареєстрований такий суб’єкт платником акцизного податку, розпорядником акцизного складу та/або чи є підстави для реєстрації такого місця як акцизного складу.

Отже, якщо наявне в суб’єкта господарювання місце зберігання пального відповідає ознакам, які Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) установлює як виняток із визначення «акцизного складу» та/або «акцизного складу пересувного», такий суб’єкт не має обов’язку отримати ліцензію на право зберігати пальне в такому місці.

Так, пп. 14.1.6 ПКУ передбачено, що паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої не є акцизним складом.

Отже, зберігання пального в баку, у т. ч. під час отримання пального в бак з акцизного складу пересувного постачальника, не потребує отримання ліцензії на право зберігати пальне.

Якщо пальне для заправлення генератора, транспортного засобу зберігається в каністрі, ємності, що використовується для зберігання пального, іншій споживчій тарі об’ємом менше ніж 5 літрів, отримувати ліцензію на право зберігати пальне на кожне місце зберігання пального не потрібно. Випадки, коли таку ліцензію не отримують, передбачені ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР

(Джерело: категорія 113.04 ЗІР; Постанова ВС від 31.05.2022 у справі № 540/4291/20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *