Підтвердження статусу єдинника групи 4 у 2023 році

 

ДПСУ на офіційному сайті (tax.gov.ua → «Прес-центр» → «Новини») розмістили роз’яснення для сільськогосподарських товаровиробників, які мають на меті набути або підтвердити статус платника ЄП гупи 4 у 2023 році. Зокрема, податківці, посилаючись на п.п. 4 п. 291.4 ПКУ, нагадали, що сільгосптоваровиробники — це юрособи незалежно від організаційно-правової форми, в яких частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Водночас згідно з п.п. 298.8.1 ПКУ  для переходу на спрощену систему оподаткування або з метою підтвердження статусу платника ЄП разом з податковою звітністю такі платники мають подати не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи).

Якщо в податковому (звітному) році частка сільгосптоваровиробництва юрособи — єдинника групи 4 становить менше ніж 75 %, за рішенням контролюючого органу згідно з п.п. 4 п. 299.10 ПКУ реєстрація платника ЄП може бути анульована.

Водночас, якщо зменшення частки сільгосптоваровиробництва відбулося у зв’язку із виникненням обставин непереборної сили в попередньому податковому (звітному) році, до платника податку згідно з абз. 2 п.п. 298.8.4 ПКУ не застосовується вимога щодо сплати податків у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах.

Враховуючи викладене, сільськогосподарському товаровиробнику, який має на меті підтвердити статус платника ЄП групи 4 у 2023 році та в якого частка власного сільгосптоваровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75 %, необхідно разом із податковою звітністю платника ЄП групи 4 подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *