Судова практика: суд підтримав позицію контролюючого органу щодо правомірності нарахування штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятих рішень, згідно з якими застосовано штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Суд касаційної інстанції виснував, що з урахуванням встановлених судами обставин відсутні підстави вважати, що неналежне виконання податкового обов`язку з боку позивача зумовлене обставинами, за які відповідає держава. Позивач, здійснюючи свою діяльність у сфері проводового електрозв`язку з 17.05.2000, не міг не усвідомлювати специфічних умов її державного регулювання та мав планувати свою господарську діяльність з урахуванням цього з метою забезпечення можливості належного виконання свого податкового обов`язку.

За невиконання встановленого державою обов`язку запроваджена нею ж відповідальність не настає лише у тому випадку, коли держава не створила умов для виконання такого обов`язку. Саме ж собою здійснення державою регулювання господарської діяльності у певних сферах не може розглядатися як об`єктивна обставина, яка перешкоджає належному виконанню платником своїх обов`язків у податкових відносинах.

Відтак, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду від 21.03.2024 у справі № 280/7271/21 касаційну скаргу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задоволено; рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 06.12.2021 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 02.06.2022 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *