Подання Звіту про КІК

 

Відповідно до п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ контролерам контролюючих іноземних компаній встановлено такі особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії  протягом перехідного періоду:

Першим звітним (податковим) роком для Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати Звіт за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік (тобто у 2024 році за два попередні періоди: 2022 та 2023 роки) із включенням зазначеного у такому Звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в України, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Законодавством передбачено дві форми Звіту, а саме: повний звіт (ідентифікатор  F0108701 для фізичних осіб) та скорочений (ідентифікатор F0108601 для фізичних осіб). Звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Вимоги щодо складання та подання Звіту встановлено п. 392.5 ст. 392 розд. І Кодексу. Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 №254.

Тобто, контролююча особа зобов’язана подати до контролюючого органу Звіт про КІК за 2022-2023 звітні роки одночасно з поданням Декларації про майновий стан і доходи засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Термін подання Звіту про контрольовані іноземні компанії  за 2022-2023 роки для фізичних осіб до 01.05.2024 року.

(Джерело: ДПС в Одеській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *