Чи може ФОП виїхати за межі України, мати там постійне місце проживання і одночасно здійснювати підприємницьку діяльність в Україні (чи потрібно закривати ФОП)

Згідно з пп. 291.5.7 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп фізичні та юридичні особи — нерезиденти. Водночас нерезиденти — це фізособи, які не є резидентами України (пп. “в” пп. 14.1.122 ПКУ).

Таким чином, ФОП-єдинник, який ухвалив рішення про набуття статусу резидента країни перебування (іноземної держави), не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Підпунктом 163.2.2 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування нерезидента є доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати)

Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів.

Отже, дохід, отриманий фізособою-нерезидентом з джерела його походження в Україні, обкладається податком на доходи за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами р. IV Кодексу для нерезидентів), а також з урахуванням положень міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.

(Джерело: ІПК ДПСУ від 13.01.2023 р. № 79/ІПК/99-00-24-03-03-06)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *