Виправлення помилки в раніше поданому додатку ЄСВ 1 із типом «Звітна» як «Довідкова»

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859, додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», який є її невід’ємною частиною.  У разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова».

Тип додатка ЄСВ 1 (декларації) «Уточнююча» для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.  Згідно з положеннями пп. 2 та 5 п. 6 розд. ІV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом №  859, тип декларації «Уточнююча» під час подання розрахунку з типом форми «призначення пенсії» або «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» не застосовується.

Платники ЄСВ, які подали впродовж звітного року розрахунок з типом форми «призначення пенсії» або «матеріального забезпечення, страхових виплат», зобов’язані в терміни, визначені Податковим кодексом, подати до контролюючого органу у складі декларації додаток ЄСВ 1 з типом «Звітна».  Відповідно до абзацу п’ятого ч. 8 ст. 9 Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» періодом, за який платники ЄСВ, зокрема, фізичні особи – підприємці подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.  Якщо фізичним особам – підприємцям на загальній системі оподаткування необхідно виправити помилки в раніше поданому додатку ЄСВ 1 з типом «Звітна» як «Довідкова» до декларації, що подавався у разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат, то їм необхідно подати додаток ЄСВ 1 з типом «Звітна нова» як «Довідкова» до декларації до 31 грудня включно звітного податкового року, оскільки така звітність є довідковою та подається протягом звітного року.

Причому якщо помилку не виправлено до 31 грудня, то правильні значення показників декларуються у річній декларації з типом «Звітна».

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *