Придбання товарів у нерезидента за межами митної території комісіонером – резидентом без їх фактичного ввезення на митну територію України та постачання іншому нерезиденту без їх фактичного вивезення, ПДВ Відповідно до п. 185.1 ст. 185 ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями об’єктом

оподаткування є операції платників податку, зокрема:

-постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю;

-ввезення товарів на митну територію України;

-вивезення товарів за межі митної території України.

Пунктом 186.1 ст. 186 ПКУ визначено, зокрема, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання.

Згідно зі ст. 74 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями мпорт – митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України

Відповідно до ст. 82 МКУ експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки операції з придбання товарів у одного нерезидента і постачання товарів іншому нерезиденту здійснюються за межами митної території України, а самі товари фактично не ввозяться на митну територію України та не вивозяться, то за даними операціями у комісіонера – резидента не виникає об’єкта оподаткування ПДВ.

При цьому, п. 186.4 ст. 186 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3 прим. 1 ст. 186 ПКУ.

Тобто послуги, що надані комісіонером – резидентом в межах договору комісії з нерезидентом (комісійна винагорода), підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою ПДВ.

(Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *