Торгова марка фізособи: податкові наслідки використання

Згідно з ч. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

До доходу ФОПа не включаються отримані ним пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ).

Таким чином, у разі, якщо на підставі ліцензійного договору ФОПу — платнику єдиного податку виплачується дохід у вигляді роялті, то сума такого доходу не включається до доходу ФОПа-єдинника, але оподатковується за правилами, встановленими ПКУ для фізичних осіб.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ПКУ, до якого включаються доходи від продажу об’єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об’єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права, у т.ч. отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу (пп. 164.2.3 ПКУ).

Ставка податку на доходи для таких доходів становить 18%. Також зазначений дохід є об’єктом обкладення військовим збором за ставкою 1,5%.

(Джерело: ІПК ДПСУ від 19.12.2022 р. № 2250/ІПК/99-00-24-03-03-09).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *