Зміни у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів з 01.10.2023

З 01.10.2023 набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» від 10.08.2023 № 3326-ІХ .

Законом № 3326, зокрема, доповнено новими частинами ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР , якими передбачено що:

  • до припинення або скасування воєнного стану в Україні запроваджено заборону на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • в разі наявності у виробників станом на 01.10.2023 залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 провести у присутності представника податкового органу інвентаризацію таких товарів (продукції) і подати таку інформацію із зазначенням даних про залишки таких товарів (продукції) та місця їх зберігання до податкового органу протягом 2 р. дн. із дня завершення інвентаризації;
  • дозволено подальше зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише в місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва, та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПС), та/або транспортування, та/або реалізації, у тому числі їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються не маркованими марками акцизного податку, а до таких суб’єктів господарювання застосовується відповідальність, передбачена ст. 17 Закону № 481 за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку (в розмірі 200 % вартості товару (продукції), але не менше 17 000 грн).

(Джерело: Східне МУ ДПС по роботі з ВПП)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *