Підприємство – платник єдиного податку 2 % відвантажило продукцію в липні 2022 р., отримало оплату за неї в серпні 2022 р., коли перейшло на загальну систему оподаткування з ПДВ, оподаткування операцій

За нормами п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі. Для платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) датою отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримано попередню оплату (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Отже, на дату відвантаження товару (у липні 2022 р.) у платника єдиного податку за ставкою 2 % дохід не виникає, цю операцію єдиним податком не оподатковують.

Відповідно до п. 41 підр. 4 розд. ХХ ПКУ фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду збільшують на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Після переходу на сплату податку на прибуток підприємств фінансовий результат до оподаткування податкового звітного періоду збільшують на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (п. 41 підр. 4 розд. XX ПКУ) незалежно від того, застосовує платник податку на прибуток коригувальні різниці чи ні (відповідь № 30 Питання-відповіді).

При цьому для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одночасно з визнанням доходів від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на загальній системі оподаткування до складу витрат включають собівартість таких товарів, робіт, послуг, що склалася в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, пропорційно сумі визнаних доходів (п. 7 підр. 4 розд. ХХ ПКУ).

З огляду на зазначене, у періоді отримання оплати за товар (у серпні 2022 р.) юридична особа показує в обліку з податку на прибуток дохід та одночасно відображає витрати за товарами, відвантаженими в липні 2022 р.

Згідно з п. 9.12 підр. 8 розд. ХХ ПКУ оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку третьої групи відповідно до цього пункту, здійснюють з урахуванням таких особливостей.

Платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток підприємств складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком із початку такого календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2 % не враховують під час визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного в пп. 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 цього розділу для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

Обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування пп. пп. 39.2.1.7, 134.1.1 та п. 137.5 ПКУ обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, у яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2 %.

Із цього приводу податківці у відповіді № 27 Питання-відповіді зазначають, що для платників єдиного податку, які переходять на загальну систему оподаткування в середині року, звітним податковим періодом є календарний рік (як для новостворених), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

Під час декларування податку на прибуток за 2022 рік у разі переходу на загальну систему оподаткування, наприклад, з IV кварталу 2022 року, фінансовий результат до оподаткування визначають за правилами бухгалтерського обліку за IV квартал 2022 року.

При цьому фінансовий результат до оподаткування податкового звітного періоду збільшують на суму доходу, отриманого як оплата за товари роботи, послуги, відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (п. 41 підр. 4 розділу XX ПКУ), незалежно від того, застосовує платник податку на прибуток коригувальні різниці чи ні.

Щодо порядку оподаткування вказаних операцій податком на додану вартість слід зазначити таке. Процедура нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за перехідними операціями залежить від того, чи була особа платником ПДВ на дату першої події, яка настала раніше, а саме на дату (п. 187.1 ПКУ):

– зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів;

– відвантаження товарів.

Із запитання випливає, що на дату відвантаження товару суб’єкт господарювання не нараховував податкові зобов’язання з ПДВ. Адже за нормами п. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, установлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником податку на додану вартість для цілей цього пункту розуміється, що для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, установлені цим пунктом, призупиняються права та обов’язки, установлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, установлених цим пунктом.

Операції, здійснені платником єдиного податку третьої групи, який використовує особливості оподаткування, установлені п. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

У періоді отримання оплати за товар (у серпні 2022 року) за другою подією податкові зобов’язання з ПДВ також не нараховують. Це підтверджують і податківці у відповідях № 15 та № 51 Питання-відповіді.

Зокрема, у відповіді № 51 Питання-відповіді контролери зазначили:

при визначенні податкових зобов’язань з податку на додану вартість діє правило “першої події”. Тому, якщо за товари (послуги) отримано аванс або платником відвантажено товари (послуги) у період перебування на загальній системі оподаткування, така операція підлягає оподаткуванню податком на додану вартість у період її здійснення (отримання авансу, відвантаження товарів (послуг)) у загальному порядку.

Аналогічні правила діють у ситуації, коли відвантаження товару відбулося в періоді перебування на спрощеній системі оподаткування, а оплату за товар отримано в періоді перебування на загальній системі оподаткування.

 (Джерело: лист  ДПСУ від 07.04.2022 р. “Питання-відповіді щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування”)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *