Виникнення податкових наслідків з ПДВ при здійсненні операції з переведення боргу за договором оренди

Боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом. Новий боржник у зобов’язанні має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що грунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником.
Первісний боржник (орендодавець 1) на дату перерахування кредитором (орендарем) коштів на його банківський рахунок (у касу) як попередню оплату (аванс) за послуги оренди зобов’язаний був визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти на кредитора (орендаря) податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН в установлені ПКУ терміни.
Операція з переведення боргу (не передбачається постачання товарів/послуг) від первісного боржника (орендодавця 1) до нового боржника (орендодавця 2) не є об’єктом оподаткування ПДВ, а тому за такою операцією у первісного боржника (орендодавця 1) податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.
Враховуючи те, що згідно із змістом звернення після переведення боргу первісним боржником (орендодавцем 1) на нового боржника (орендодавця 2), перераховані кредитором (орендарем) кошти як попередня оплата (аванс) за послуги оренди на рахунок первісного боржника (орендодавця 1) перераховуються на рахунок нового боржника (орендодавця 2), а не кредитора (орендаря), то законодавчі підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ у первісного боржника (орендодавця) відсутні, оскільки не виникає жодної з обставин, зазначених у пункті 192.1 статті 192 розділу V ПКУ.
Зважаючи на те, що після переведення боргу первісним боржником (орендодавцем 1) на нового боржника (орендодавця 2) кредитор (орендар) отримуватиме послуги оренди від нового боржника (орендодавця 2), то такий кредитор (орендар) втрачає право на раніше сформований податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН первісним боржником (орендодавцем 1), оскільки фактичного постачання первісним боржником (орендодавцем 1) послуг оренди кредитору (орендарю), за які була перерахована попередня оплата (аванс), не відбувалося. У даному випадку кредитор (орендар) зобов’язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ.
(Джерело: лист ДФС від 19.07.2019 р. N 3353/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *