Пільги в оподатковуванні при внесенні іноземних інвестицій у статутний фонд підприємства

Відповідно до ст.1 Закону України від 19.03.1996 г. №93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування» – підприємством з іноземними інвестиціями вважається підприємство будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному фонді якого становить не менш 10 відсотків.

Державна реєстрація іноземних інвестицій надає право на одержання пільг, передбачених законом «Про режим іноземного інвестування».

У відповідності зі ст. 287 Митного кодексу України, майно, яке ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора, звільняється від обкладання ввізним митом. Пільгові умови оподатковування поширюються тільки на товари, що попадають під визначення основних фондів відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Відповідно до положень Податкового кодексу України операції з передачі основних фондів як внеску в статутний фонд юридичної особи підлягають обкладанню акцизом і податком на додану вартість на загальних підставах.

Під час ввезення на митну територію України товарів підприємствами з іноземними інвестиціями для реалізації або власного споживання ці товари оформляються на загальних підставах без надання пільг по оподатковуванню.

Примітка:

Якщо протягом трьох років майно, яке було ввезено в Україну як внесок іноземного інвестора в статутний фонд, відчужується, у тому числі й у зв’язку із припиненням діяльності цього підприємства (крім вивозу іноземної інвестиції за кордон), підприємство повинне сплатити ввізне мито, яке розраховується виходячи з митної вартості цього майна, на день відчуження, та доплатити податок на додану вартість (п.2 ст.287 МКУ)

Під іноземними інвесторами в Законі про режим іноземного інвестування розуміють такі категорії осіб:

  • юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, ніж законодавство України;
  • фізичні особи — іноземці, які не мають постійного місця проживання на території України і не обмежені у дієздатності;
  • іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації;
  • інші іноземні суб’єкти інвестиційної діяльності, які визнаються такими відповідно до законодавства України.

Ввезення товарів на митну територію України особами, що не входять до зазначеного переліку, не дає права на отримання звільнення від сплати мита, а неправомірне отримання такого звільнення тягне за собою обов’язок сплатити відповідну суму мита і штрафні санкції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *