Чи мають право працівники контролюючого органу під час проведення перевірок здійснювати фото, відеофіксацію

Підпунктом 20.1.17 ПКУ визначено право працівників контролюючого органу використовувати фото, аудіо та відео-засоби, лише під час виконання податковим керуючим повноважень, визначених ПКУ.

Водночас, відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України від 28.12.2017 р. № 877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»  (далі — Закон № 877) органи державного нагляду (контролю) та суб’єкти господарювання мають право фіксувати процес здійснення планового або позапланового заходу чи кожну окрему дію засобами аудіо- та відеотехніки, не перешкоджаючи здійсненню такого заходу.

Відповідно до ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Разом з тим, відповідно до Закону № 877 органами ДФС (крім митного контролю на кордоні) здійснюються заходи контролю у встановленому цим Законом порядку з урахуванням особливостей, визначених законами у відповідних сферах та міжнародними договорами, зокрема, забезпечується дотримання вимог окремих його статей, у тому числі ч. 8 ст. 4 цього Закону.

(Джерело: категорія 136.07 “ЗІР” ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *