Транспортні засоби подвійного призначення, ФОП

Відповідно до пп. 177.4.1 ПКУ ФОП має право віднести до складу витрат вартість придбаних ПММ для заправки легкових та вантажних автомобілів, які використовуються у господарській діяльності, які підтверджені документально.

Водночас, списання ПММ здійснюється виходячи з даних пробігу автомобіля та норм витрат ПММ на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу України від 10.02.1998 р. № 43. Витрати ПММ понад такі норми вважаються витратами, що використанні не в господарській діяльності ФОП, і, в свою чергу, з урахуванням вимог пп. 177.4.5 ПКУ не включаються до складу витрат підприємця.

ФОП – платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із придбанням ПММ, запасних частин, зокрема, шин та отриманням послуг з ремонту легкових та вантажних автомобілів за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Але, враховуючи норми ПКУ, пов’язані з формуванням витрат ФОП, платник відповідно до п. 198.5 ПКУ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за операціями з придбання запасних частин, зокрема, шин та з отримання послуг по ремонту таких транспортних засобів.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення господарської діяльності ФОП, платник ПДВ, має право віднести до складу податкового кредиту в межах норм витрат ПММ на автомобільному транспорті, затверджених Наказом № 43. Витрати палива понад такі норми вважається використанням палива не в господарській діяльності суб’єкта господарювання.

(Джерело: лист ДФС в Харківській області від 25.05.2018 р. № 2330/ІПК/20-40-13-11-11).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *