Судова практика

Видача дубліката документа тягне за собою втрату оригіналом юридичної сили

Суть спору: ТОВ «Т» звернулося до суду з позовом до ПАТ «К» про визнання недійсним виставленого рахунку. Рішенням господарського суду в задоволенні позову було відмовлено. ТОВ «Т» подало апеляційну скаргу. Ухвалою апеляційного суду скаргу було повернено ТОВ «Т», оскільки позивачем було додано до цієї скарги дублікат квитанції, а не оригінал платіжного документа про сплату судового збору за її подання. А дублікат квитанції не є належним доказом сплати судового збору. Позивач подав касаційну скаргу.

Суд дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав:

– до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору. Документи про його сплату подаються тільки в оригіналі. Копії цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору. Копія документа — документ, що містить точне знакове відтворення змісту іншого документа. Дублікат — це новий оригінал документа, який видається у разі втрати оригіналу. Видача дубліката тягне за собою втрату оригіналом юридичної сили;

– оскільки ТОВ «Т» при поданні апеляційної скарги надав дублікат квитанції, який є належним доказом, що підтверджує сплату судового збору, то апеляційний суд безпідставно повернув апеляційну скаргу позивачеві.

Постанова ВГСУ від 07.06.2017 р. № 910/20427/16 .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *