Визначення бази з метою розрахунку ПДФО для іноземного доходу у вигляді дивідендів

Відповідно до п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 та п.п. 14.1.268 п. 14.1 ст. 14 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються пасивні доходи, зокрема, доходи, отримані у вигляді дивідендів (крім зазначених у пп. 165.1.2 та 165.1.41 ПКУ).

Підпунктом 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ встановлено, що платниками податку є, зокрема, фізичні особи – резиденти, які отримують іноземні доходи.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб визначено розд. IV ПКУ, відповідно до п.п. 163.1.3 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб  резидента є іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Враховуючи викладене, база для нарахування ПДФО з іноземного доходу у вигляді дивідендів, на яку зменшується сума річного податкового зобов’язання визначається:

  • за умови документального підтвердження дати отримання іноземного доходу у вигляді дивідендів розрахунок ПДФО проводиться із сум таких дивідендів, отриманих протягом звітного року та перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на дату їх отримання;
  • якщо дата отримання іноземних доходів у вигляді дивідендів документально не підтверджена, то ПДФО розраховується із загальної суми доходів з іноземних джерел, отриманих протягом звітного року, при цьому такі доходи вважаються такими, що отримані у останньому календарному місяці звітного року та перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на 31 грудня звітного року.

(Джерело: ДПС у Житомирській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *