Помилково сплачені податки на інший рахунок, штраф і пеня

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 № 3603-IX передбачено низку змін до ПКУ. Ці зміни набули чинності з 16.03.2024.

Це відбулося завдяки появі нових норм у ПКУ, а саме п.п. 112.8.8 1 та п.п. 129.9.8:

 «112.8. Обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є:

112.8.8 1. помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 цього Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов’язань»

«129.9. Пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню в таких випадках:

129.9.8. у разі помилкової сплати платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 цього Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов’язань»

Тобто, уникнути штрафних санкцій покарання можна, але за умови, якщо:

  • по-перше, на помилковий бюджетний рахунок податок, збір сплачено вчасно, тобто без порушення граничних строків і до того ж в повній сумі;
  • по-друге, платник звернувся до ДПС із заявою про повернення помилково сплачених грошових зобов’язань у порядку, передбаченому в ст. 43 ПКУ.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *