Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН з нульовою ставкою

Строки реєстрації ПН/РК в ЄРПН визначено п.п. 201.10, п. 89 підрозд. 2 та п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» від 12.01.2023 № 2876-IX, який набув чинності 08.02.2022, тимчасово, протягом дії воєнного стану та 6 місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація ПН/РК здійснюється з урахуванням граничних строків, визначених п. 89 підрозд. 2 розд ХХ ПКУ. Своєю чергою, штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ для реєстрації ПН/РК в ЄРПН, встановлюється в розмірах, визначених п. 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ:

  • 2 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, — у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 5 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, — у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 10 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, — у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів.

Проте, п. 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не визначено відповідних зменшених розмірів штрафів за порушення граничних строків, передбачених п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ для реєстрації в ЄРПН ПН, які складені на операції з постачання товарів / послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто зміни, передбачені пп. 89 та 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, не скасовують чинного податкового обов’язку щодо реєстрації в ЄРПН ПН, які складені на операції з постачання товарів / послуг, за якими не нараховується ПДВ (звільнені від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою), визначеного ст. 201 ПКУ, та не звільняють платника податку від відповідальності за порушення такого обов’язку, визначеного п. 1201.1 ПКУ.

У разі порушення строків, визначених ПКУ, для реєстрації в ЄРПН ПН, складених на операції з постачання товарів / послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою, застосовуються штрафні санкції в розмірах, встановлених п. 1201.1 ПКУ, а саме: штраф у розмірі 2 % обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1 020,00 грн.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *