Щодо анулювання реєстрації платника ПДВ в разі переходу на єдиний податок без ПДВ

Уразі переходу суб’єкта господарювання із сплати інших податків і зборів, встановлених Кодексом (із загальної системи оподаткування), на спрощену систему оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, у заяві за формою № 3-ПДВ має бути вказаний «Підпункт «в» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу» та норма ПКУ:

  • для юридичної особи або фізичної особи – підприємця, яка обрала відсоткову ставку єдиного податку для платників третьої групи у розмірі 5 відсот., – «Особа є платником єдиного податку за ставкою, що не передбачає сплати податку на додану вартість відповідно до підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 розділу XIV Кодексу, і не переходить у встановленому Кодексом порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату податку на додану вартість»;
  •  для фізичної особи – підприємця, яка обрала фіксовану ставку єдиного податку для платника першої або другої групи, – «Фізична особа – підприємець є платником єдиного податку за фіксованою ставкою відповідно до пункту 293.2 статті 293 розділу XIV Кодексу».

Водночас, контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з реєстру платників ПДВ без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну позначку (п. 5.4 розд. V Положення).

Згідно з п. 184.2 ст. 184 ПКУ якщо щодо особи, зареєстрованої платником ПДВ, до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично за даними реєстру платників єдиного податку.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *