Контрольовані іноземні компанії (КІК)

 

Відкриваючи бізнес за кордоном, юридична або фізична особа резидент України з 1 січня 2022 року зобов’язана складати та подавати до органів ДПС:

 

– інформацію (Повідомлення) про набуття/припинення участі у КІК;

– щорічний звіт про КІК (одночасно з річною декларацією про майновий стан і доходи).

 

Іноземна компанія визнається КІК, якщо фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України:

  • володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або
  • володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або
  • окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

 

Подання Повідомлення про КіК:

 

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

 

Подання звіту про КІК:

 

До контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента та основним місцем обліку юридичної особи – резидента засобами електронного зв’язку в електронній формі з електронним цифровим підписом через особистий податковий кабінет(щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо):

 

– для фізичних осіб до 01 травня року наступного за звітним одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи фізичних осіб,

– для юридичних осіб – до 01 березня наступного року за звітним одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

 

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Першим звітним роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (подається разом із 2023р.) , в перший раз звіт подається у 2024 році!

 

Штрафні санкції

 

Пунктом 120.7 ст. 120 ПКУ передбачено застосування до контролюючої особи штрафних санкцій у розмірі від 50 до 1 000 прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року за порушення вимог ПКУ, що стосуються КІК.

За порушення вимог статті 39-2 ПКУ під час визначення та обчислення прибутку КІК за результатами 2022-2023 звітних (податкових) років, штрафні санкції та пеня не застосовуються.

 

Разом з тим, штрафні санкції застосовуються за:

 

– Неподання контролюючою особою звіту про контрольовані іноземні компанії – штраф в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (один прожитковий мінімум станом на 01.01.2024р. – 3028грн).

 

-Несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про контрольовані іноземні компанії – штраф в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання, але не більше 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

– Неповідомлення про набуття частки в іноземній юридичній особі, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт.

Консалтинг Ужгород

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *