Перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2024 році

Мінекономіки на офіційному сайті (https://www.me.gov.ua/ → «Транспортні засоби: розрахунок вартості») оприлюднило Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2024 році

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктом оподаткування згідно з п.п. 267.2.1 ПКУ. Своєю чергою, п.п. 267.2.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Така середньоринкова вартість визначається Мінекономіки за Методикою визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затвердженою постановою КМУ від 18.02.2016 № 66 , станом на 01 січня податкового (звітного) року з огляду на марку, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального. Щороку до 01 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на офіційному сайті розміщує перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у поточному році.

Базою оподаткування – легковий автомобіль, який відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об’єктом оподаткування. Ставка податку встановлюється на календарний рік у розмірі 25 000,00 грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п.п. 267.3.1, ПКУ).

Згідно з п.п. 267.6.4 ПКУ юридичні особи — платники транспортного податку мають самостійно обчислити суму податку та подати декларацію з транспортного податку за 2024 рік не пізніше 20.02.2024 (включно) з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Цього року платники звітують за оновленою формою декларації, затвердженою наказом МФУ від 10.04.2015 № 415, в редакції наказу МФУ від 30.11.2022 № 401 зі змінами, внесеними наказом МФУ від 06.10.2023 № 527. Транспортний податок юрособи сплачують авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Для фізосіб обчислення суми податку з об’єкта / об’єктів оподаткування здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування. Таким фізособам надсилається податкове-повідомлення рішення (далі — ППР) про сплату суми / сум податку разом з детальним розрахунком суми / сум податку та відповідні платіжні реквізити (до 01 липня базового податкового (звітного) періоду (року)). Сплатити транспортний податок треба буде протягом 60 днів, з дня вручення ППР.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *