Транспортний податок

Відповідно до п.п. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, зокрема й нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Своєю чергою, п.п. 267.2.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої законом на 01 січня податкового року.

Середньоринкова вартість визначається Мінекономіки за Методикою визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затвердженою постановою КМУ від 18.02.2016 № 66, станом на 01 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального. Щороку до 01 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на офіційному сайті (https://www.me.gov.ua/ → «Транспортні засоби: розрахунок вартості») розміщує Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком , який має містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Відповідно до п. 14 Методики № 66, власник легкового автомобіля може отримати інформацію з офіційного вебсайту Мінекономіки про середньоринкову вартість автомобіля шляхом введення даних про їх марку, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна та тип пального.

А отже, визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об’єкта оподаткування транспортним податком є наявність його у Переліку. В разі якщо Мінекономіки доповнює Перелік відповідним легковим автомобілем, у тому числі після 01 лютого податкового (звітного) року, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком починаючи з 01 січня податкового (звітного) року.

(Джерело: ДПС в Одеській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *