Страховий стаж до пенсії

 

Необхідний стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму ЄСВ за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набувати страховий стаж. 

У разі одноразової сплати сума ЄСВ за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт два. Це передбачено ч. 5 ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

У 2023 р. така сума становить 2948 грн за місяць. Одноразова сплата ЄСВ здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання.

Якщо ж укладати договір добровільної участі строком не менше ніж на рік, щомісячна сума ЄСВ, яку необхідно сплачувати, не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 грн.

Докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували ЄСВ в період дії пільги, страховий стаж за вищевказані періоди докупити не зможуть. 

Також право на добровільну сплату ЄСВ мають особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями і не належать до платників ЄСВ та члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст. 10 Закону № 2464 та розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Для укладення договору про участь у системі добровільного страхування, громадянам потрібно подати до органів ДПС за місцем проживання:

  • заяву за встановленою формою (додаток 3 до Інструкції № 449); 
  • копію трудової книжки (за наявності); 
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); 
  • копію документа, що посвідчує особу.  

Члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування наведено у додатку 4, а Типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) –у додатку 5 до Інструкції № 449, у редакції наказу Мінфіну від 08.02.2023 р. № 71.

(Джерело: ДПС в Івано-Франківській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *