Виправлення ЄСВ-помилок у звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ

Механізм виправлення помилок у додатку 1  до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 № 4 після спливу граничного строку його подання залежить від виду помилки. Умовно помилки в Д1 можна розділити на сумові (помилки в базі та сумах ЄСВ) та несумові (помилки в інших реквізитах Д1). Крім того, при виправленні несумових помилок потрібно враховувати мету коригування.

Від виду помилки та мети коригування залежить принцип коригування поданого Д1: за допомогою ознак «0; 1» або кодів типу нарахувань (далі — КТН) «2; 3».

Ознака «0, 1». Виправлення несумової помилки: необхідно сформувати та подати Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий» за той податковий період, в якому виявлено помилку, та Д1 до нього.

У Д1 потрібно повторити неправильний рядок та в графі 25 «Ознака (0, 1)» проставити ознаку «1» — рядок на вилучення. Далі сформувати ще один рядок з правильною інформацією та в графі 25 проставити ознаку «0» — рядок на додавання. Тобто відбувається заміна помилкового рядка на правильний.

КТН «2, 3». Виправлення сумової помилки. За допомогою КТН «2, 3» можна виправити будь-яку сумову помилку в Д1, а також додати / видалити рядки без сумових показників, які були пропущені / зайво зазначені в раніше поданому Д1. Причому виправити такі помилки можна такими способами:

Незалежно від обраного варіанта порядок виправлення буде однаковим.

У Д1 формують рядок на працівника, щодо якого допущено помилку, зазначаючи серед іншого у графі 10 місяць і рік, за який виправляють помилку, а в графі 09:

  • КТН «2», якщо донараховують базу та/або ЄСВ чи додають рядок, який не зазначили в поданому Д1;
  • КТН «3», якщо зменшують базу та/або ЄСВ або потрібно видалити зайвий рядок з раніше поданого Д1.

У разі зменшення бази / суми ЄСВ показники у графах 16–20 слід зазначати без знака мінус. КТН «3», який свідчить про те, що слід зменшити базу та/або ЄСВ в раніше поданому Д1.

Інші графи слід заповнювати в загальному порядку.

З коригувального Д1 сумові показники необхідно перенести до розд. І Податкового розрахунку, а саме до граф 4 (4.1–4.4.3), якщо збільшили суму нарахувань з ЄСВ, або ж до граф 6 (6.1–6.4.3) — якщо зменшили. Також за потреби розраховують та заповнюють графи 5, 5.1 з пенею.

Якщо після закінчення періоду для звітування за відповідний квартал необхідно одночасно виправити сумові та несумові помилки, допущені в рядку, сформованому на застраховану особу, то спочатку слід формувати та подати Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий», в якому виправити несумові помилки. Потім слід виправити сумову помилку.

(Джерело: ПФУ у Київській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *