Електронний суд

 

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку (ч. 6 ст. 14 ЦПКУ; ч. 6 ст. 6 ГПКУ; ч. 6 ст. 18 КАСУ).

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, але це не позбавляє її права отримати копію судового рішення в паперовій формі за окремою заявою. Водночас реєстрація в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами, не позбавляє права подати документи до суду в паперовій формі.

Передбачено також наявність в певних процесуальних документах (заявах тощо) такого обов’язкового реквізиту, як зазначення в тексті відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету.

Реєстрація в сервісі «Електронний суд» (за посиланням https://id.court.gov.ua/).

Законодавством не передбачено відповідальності за ухилення від такої реєстрації, але наслідки мають процесуальний характер — документи суд може залишити без руху або повертатиме, не приймаючи до розгляду.

(Джерело: ЗУ від 29.06.2023 № 3200-IX)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *