Документи щодо знищення або зруйнування ОЗ, подання яких є підставою для ненарахування ПДВ

Відповідно до вимог п. 189.9 ПКУ платник ПДВ має право не нараховувати ПЗ з ПДВ, якщо факт знищення або зруйнування ОЗ документально підтверджується відповідно до законодавства.

Такими документами, зокрема, можуть бути:

  1. сертифікат Торгово-промислової палати України, який підтверджує факт настання обставин непереборної сили (форс-мажору), отриманий відповідно до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР;
  2. акт про пожежу. Документом, що засвідчує факт пожежі, є акт про пожежу (далі — акт) за формою згідно з додатком 1 до Порядку обліку пожеж та їх наслідків, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 № 2030 (далі — Порядок № 2030). Акт складається представником центрального органу виконавчої влади або його територіального органу, іншого державного органу, що веде облік пожеж відповідно до п. 6 Порядку № 2030, на місці пожежі не пізніше 24 годин з моменту ліквідації пожежі чи подання письмової заяви. Акт підписується комісією, до складу якої входить не менше трьох осіб, зокрема представник центрального органу виконавчої влади або його територіального органу, іншого державного органу, що веде облік пожеж, власник об’єкта (постраждалий) або його представник та свідок або поліцейський. До акта вносяться дані, встановлені за результатами огляду місця пожежі. Внесення змін і доповнень до акта не допускається.
    Під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану, після закінчення воєнних (бойових) дій та повернення контролю держави чи встановлення контролю міжнародними організаціями (МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ) над раніше окупованими територіями допускається складання акта протягом місяця з моменту повідомлення про пожежу чи подання відповідної письмової заяви. До складу зазначеної комісії допускається не включати власника об’єкта (постраждалого) або його представника за умови його відсутності (евакуація з району воєнних (бойових) дій чи території, де введено правовий режим воєнного або надзвичайного стану, загибель або отримання тілесних ушкоджень тощо);
  3. витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення, отриманий в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України від 13.04.2012 № 4651-VI, в разі викрадення ОЗ;
  4. інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують факт знищення, зруйнування, викрадення основних виробничих або невиробничих засобів.

У разі ліквідації ОЗ у зв’язку з їх розібранням або перетворенням в інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, платник податку не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ (зокрема й відповідно до норм п. 198.5 ст. 198 ПКУ) в разі подання контролюючому органу належним чином оформленого акта на списання основних засобів за довільною формою за умови, що такий документ міститиме всю необхідну інформацію, яка дозволяє ідентифікувати операцію, та матиме належні реквізити первинного документа. Незалежно від форми документа на списання ОЗ він має підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення ОЗ в іншій спосіб, внаслідок чого ОЗ не можуть використовуватися за первісним призначенням.

Разом з тим, у ПКУ відсутній механізм подання платником податку контролюючому органу документів про знищення, розібрання або перетворення виробничих або невиробничих ОЗ, а отже, платник податків може подати такі документи (їх копії) у загальновстановленому порядку (або особисто, або через уповноважену на це особу, або поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису):

  • за власною ініціативою;
  • на запит контролюючого органу.

(Джерело: категорія101.27 ЗІР)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *