Довідка про тимчасову непрацездатність — не підстава для її оплати

 

Відповідно до п.1 ст.30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 03.09.1999 року №1105-XIV (далі – Закон № 1105), єдиною підставою для призначення і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по догляду за хворою дитиною є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Враховуючи зазначене, довідка, що видана застрахованій особі не є підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності. Така довідка є лише підтвердженням поважної причини відсутності працівника на роботі, на термін, що зазначений у довідці.

Після отримання бланків листків непрацездатності медичними закладами, де видавались такі довідки, вони будуть обмінені на листок непрацездатності згідно вимог чинного законодавства і тільки тоді будуть оплачені за рахунок коштів Фонду.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров`я та Фондом соціального страхування з тимчасової непрацездатності від 23.10.2006 року № 01-06-2125.

При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності на бланку лікарняного листка в правому верхньому куті вказують «Замість довідки від ____ №___». У графі бланку ЛН «Видано» зазначається дата обміну, а в графі « Звільнення від роботи» – вказується одним рядком термін непрацездатності ( з якого і по яке число) відповідно вказаному у довідці.

Видача листка непрацездатності підписується посадовою особою, визначеною керівником закладу охорони здоров`я. При тривалості тимчасової непрацездатності більше 30 днів – листок непрацездатності підписується головою ЛКК.

Всі графи листка непрацездатності, окрім дати видачі і «Звільнення від роботи» заповнюються відповідно записам в довідці, в т.ч. відмітки про порушення режиму хворим, та відповідно Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

(Джерело: УВД ФССУ у Тернопільській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *