Отримання коштів від орендарів за договорами доручення, ПДВ

У повіреного при отриманні коштів від орендарів за оренду нежитлових приміщень у сумі, яка підлягатиме перерахуванню орендодавцям — довірителям, податкові зобов’язання з ПДВ не виникають, оскільки повірений не є власником приміщень та безпосередньо не надає їх третім особам (орендарям) в оренду, а діє від імені та за рахунок орендодавців-довірителів (договори оренди нежитлових приміщень з орендарями повіреним укладаються від імені довірителів — власників нежитлових приміщень).
При цьому сума утриманої повіреним у складі окремої орендної плати винагороди за виконання повіреним обов’язку за договором доручення є об’єктом оподаткування ПДВ. Податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією визначаються повіреним у загальновстановленому порядку (за правилом «першої події» відповідно до п. 187.1 ст. 187 розділу V ПКУ) та складається податкова накладна на орендаря.
Водночас у довірителя на суму орендної плати, яка підлягатиме перерахуванню з банківського рахунку повіреного на їх рахунок, виникає обов’язок нарахування за такою операцією податкових зобов’язань з ПДВ (за правилом «першої події» відповідно до п. 187.1 ст. 187 розділу V ПКУ).
(Джерело: лист ДФС від 31.07.2019 р. № 3594/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *