Зменшення податку на прибуток за рахунок акцизного податку

При реалізації пального платник податку зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи (п. 231.1 ПКУ).

Акцизна накладна складається на обсяги пального, використаного для власного споживання; реалізованого та/або використаного для виробництва не підакцизної продукції на умовах, встановлених ст. 229 ПКУ; втраченого як у межах, так і понад встановлені норми втрат; зіпсованого, знищеного, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального.

Розрахунок суми акцизного податку по реалізації палива здійснюється у додатку 11 до декларації, який обов’язково заповнюється усіма платниками  акцизного податку з реалізації пального незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування.

Враховуючи вищезазначене, зменшити податок на прибуток на суму акцизного податку (відповідно до п. 15 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ), мають можливість лише платники акцизного податку з реалізації пального, які у поточному звітному періоді склали та реєструвати акцизні накладні, а також здійснили оплату акцизного податку до бюджету.

(Джерело:  Офіс ВПП ДФС)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *