Види доходів, які зобов’язані задекларувати громадяни

Нагадуємо про окремі види доходів, які зобов’язані задекларувати громадяни.

Фізичні особи, які отримали доходи без участі податкових агентів, повинні їх задекларувати. До таких доходів належать, у першу чергу, винагороди, які виплачуються особам, які працюють за наймом у приватних осіб, наприклад, будівельниками, садівниками, нянями, хатніми працівницями,  гувернантками, водіями тощо.

Водночас повідомляємо, що податковими агентами є всі підприємства, підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо) та які нараховують і виплачують фізичним особам заробітну плату, гонорари, винагороди за  виконання  разових робіт, премії, дивіденди тощо. Такі податкові агенти відповідно до норм ПКУ є відповідальними за нарахування й сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Якщо особа протягом  2018 року отримувала доходи лише від податкових агентів, то декларацію про доходи  подавати не потрібно.

Подати декларацію зобов’язані:

– фізичні особи, які отримали доходи від надання в оренду власного рухомого чи нерухомого майна або отримали доходи від продажу такого майна;

– фізичні особи, які отримали у 2018 році інвестиційні активи, тобто доходи від продажу цінних паперів, корпоративних прав, незалежно від того, кому були реалізовані такі активи — фізичній чи юридичній особі;

– громадяни, в яких утворилася списана прострочена заборгованість, тобто борг, за яким сплинув строк позовної давності — 1 095 днів або три роки. Відповідно до норм ПКУ, податком на доходи фізичних осіб оподатковується списана заборгованість за цивільно-правовими угодами за умови, що сума складає понад 50 % місячного прожиткового мінімуму, встановленого для дієздатної особи на 1 січня звітного року (у 2018 році цей місячний прожитковий мінімуму становив 1 762 грн).

Подати декларацію та сплатити податок з основною суми прощеної заборгованості зобов’язані особи, яким фінансові установи анулювали або простили суму заборгованості чи кредиту до завершення строку позовної давності і яких кредитор повідомив про таке анулювання в  сумі, що перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного року (у 2018 році — 3 723 грн).

(Джерело:  ДФС у Київській області)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *