Чи може громадянин — резидент України розмитнити ТЗ, якщо його ввезено іншою особою?

Особи, що здійснили ввезення транспортних засобів особистого користування на митну територію України (нерезиденти в режимі тимчасового ввезення або резиденти в митному режимі транзит), повинні виконати всі митні формальності щодо таких транспортних засобів.

Разом з цим згідно з п. 93 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ встановлено, що протягом 180днів з набрання чинності Законом України від 08.11.2018 р. № 2612-VIII  (далі — Закон № 2612) митне оформлення транспортного засобу, що класифікується за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД та щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати до державного бюджету фізичною особою, яка є власником такого транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним та декларує такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України, коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Здійснення митного оформлення транспортного засобу з дотриманням умов, визначених абзацом першим п. 93 розділу ХХІ МКУ, звільняє осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої ст.ст. 470, 481 та 485 МКУ, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту.

Таким чином, лише протягом 180 днів з дня набрання чинності Законом № 2612 громадянин-резидент України може здійснити митне оформлення транспортного засобу для вільного обігу, якщо ввезення такого автомобіля було здійснено іншою особою, за умови подання документів, що підтверджують право власності цієї особи на транспортний засіб або право ним розпоряджатися та декларувати (довіреність), інших необхідних документів, сплати митних платежів та добровільної сплати коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Після закінчення цього строку, а саме з 24.05.2019 р., набирають чинності зміни до ст. 469 МКУ, яку доповнено частиною четвертою такого змісту:

«Передача транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи не поміщувала його у митний режим транзиту, за винятком випадків, коли в транспортному засобі знаходиться особа, яка безпосередньо ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи поміщувала його у митний режим транзиту, а так само використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 (Джерело: категорія 214.02  ЗІР)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *