Коли потрібно подавати валютну декларацію

Відповідно до п. 1 ст. 9 Декрету КМУ від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов’язковому декларуванню у НБУ.
Порядок і терміни декларування встановлюються НБУ.
Згідно із ст. 1 Указу Президента України від 18.06.94 р. № 319/94 «Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» таке декларування здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності щоквартально.
Форма Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами затверджена наказом Мінфіну від 25.12.95 р. № 207 «Про затвердження(далі – Декларація). Декларація заповнюється станом на 1 число місяця наступного за звітним кварталом.
Виходячи з форми Декларації, суб’єкт підприємницької діяльності подає Декларацію у випадку, коли має валютні кошти або майно, які йому належать та знаходяться за межами України, у тому числі з порушенням встановлених законодавством строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.
Водночас, якщо у зв’язку з порушенням законодавчо встановлених строків розрахунків в сфері зовнішньоекономічної діяльності Декларація подавалась станом на 1 січня (1 квітня; 1 липня; 1 жовтня), але протягом кварталу (півріччя; 9 місяців) кошти (товар) надійшли та станом на наступні звітні дати за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно, то до кінця року Декларацію подавати не потрібно.
Таким чином якщо були порушені законодавчо встановлені терміни розрахунків в сфері зовнішньоекономічної діяльності, але протягом кварталу кошти (товар) вже надійшли (операція закрита) та станом на звітну дату за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно, то Декларацію подавати не потрібно.
(Джерело: сайт ДФСУ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *