Отримання поворотної фін допомоги, оподаткування податком на прибуток

Для платників податку на прибуток, які враховують різниці, об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці.
При цьому, ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми поворотної фінансової допомоги, наданої/отриманої платником податку на прибуток.
Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінрезультату.
Тобто, отримання поворотної фінансової допомоги не відображається у складі доходів і витрат, отже не впливає на фінансовий результат, визначений за правилами бухобліку, і, як наслідок, не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток.
Разом з тим, якщо поворотна фінансова допомога прощена надавачем, то оскільки вона отримувачем не підлягає поверненню, то включається до його доходів звітного періоду.
Отже, дохід, визначений у бухобліку, отриманий в результаті прощення поворотної фіндопомоги, збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток.
Зазначена норма передбачена пп. 14.1.257 ПКУ; пп. 134.1.1 ПКУ; п. 5 П (С) БО 11.
(Джерело: ДФС у Запорізькій області).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *