Кредит в іноземній валюті від нерезидента

Будь-які кредити (позики), отримані від нерезидента, підлягають реєстрації в Нацбанку, що передбачено Указом Президента України №734/99 від 27.06.1999 р. «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства». Відсутність реєстрації кредиту тягне накладення штрафу у сумі, еквівалентній 1% розміру одержаного кредиту чи позики і перерахованій у національну валюту за офіційним обмінним курсом Нацбанку України на день одержання кредиту, позики, з подальшою обов’язковою реєстрацією зазначених договорів (п. 2 цього Указу).
Крім того, без реєстрації банк не обслуговуватиме кредитні кошти позичальника, якщо вони надійдуть від нерезидента на його поточний рахунок, і вимагатиме від позичальника отримання реєстраційного свідоцтва (п. 1 Указу №734).
Порядок отримання резидентами кредитів, позик, поворотної фінансової допомоги в іноземній валюті від нерезидентів і реєстрації договорів встановлено розділом І Положення затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 р. №270. Відповідно до п. 1.2 глави 1 цього розділу резидент-позичальник (окрім уповноваженого банку України) залучає кредит від нерезидента через уповноважений банк, що надав згоду на обслуговування операцій за договором.
Резидент-позичальник зобов’язаний зареєструвати договір в Нацбанку України до фактичного отримання кредиту (п. 1.7 глави 1 розділу І Положення №270). Резиденти-позичальники мають передбачати в договорі умову про те, що він набирає чинності з моменту (або не раніше) його реєстрації, за винятком договорів про одержання кредитів уповноваженими банками на строк, що не перевищує один рік (п. 1.16 глави 1 розділу І Положення №270).
Резиденти-позичальники одержують та погашають кредити лише в безготівковій формі (п. 1.4 зазначеної глави).
Нацбанк проводить реєстрацію договору шляхом унесення (на підставі відомостей з повідомлення, поданого уповноваженим банком – ініціатором проведення реєстраційних дій) відповідного запису до електронного реєстру повідомлень про договори, що ведеться засобами спеціального програмного забезпечення щодо реєстрації договорів (далі – Реєстр). Датою та номером реєстрації договору є дата та номер запису в Реєстрі (п. 13 глави 2 розділу І Положення №270).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *