Прискорена амортизація

 

Відповідно до п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01.01.2020 до 31.12.2030 платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо ОЗ:

  • групи 4 (машини та обладнання) та групи 5 використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який становить 2 роки;
  • групи 3 (передавальні пристрої) та групи 9 використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який становить 5 років.

Такі мінімально допустимі строки амортизації основних засобів використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухобліку.

Причому ОЗ мають одночасно відповідати таким вимогам:

  • введені в експлуатацію платником податків у межах одного з податкових (звітних) періодів — з 01.01.2020 до 31.12.2030;
  • не були у використанні;
  • мають використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

А в разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку в податковому (звітному) періоді, у якому відбувся факт невикористання основних засобів у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:

  • збільшити фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ;
  • зменшити фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Водночас на період дії воєнного стану в Україні та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, вимога до ОЗ щодо неперебування їх у використанні не застосовується до ОЗ, введених в експлуатацію після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства» від 18.06.2024 № 3813-ІХ  (тобто після 01.08.2024).

Отже, платники податку на прибуток мають право застосовувати норми, визначені п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, і до ОЗ, що були у використанні, введених в експлуатацію в період дії воєнного стану до дати набрання чинності Законом № 3813. Такі платники податку зобов’язані провести інвентаризацію цих ОЗ станом на перше число податкового (звітного) періоду, в якому ухвалено рішення про застосування прискореної амортизації. При цьому балансова (залишкова) вартість таких ОЗ, розрахована відповідно до вимог розд. III ПКУ на перше число такого податкового (звітного) періоду, підлягає амортизації протягом мінімально допустимих строків амортизації відповідної групи ОЗ. Водночас, положення цього абзацу застосовуються до платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками / постачальниками товарів оборонного призначення за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель, виконавцями робіт та послуг оборонного призначення або підприємствами-співвиконавцями зазначених контрактів (договорів) у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 № 808-ІХ.

(Джерело:  категорії 102.05 ЗІР )

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *