Кешбек на українські товари з 2 вересня 2024 року

Кабмін постановою «Про реалізацію експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”» від 20.08.2024 № 952  запровадив у період з 24.08.2024 по 31.12.2025 експериментальний проєкт щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».

Мова йде про порядок надання грошової допомоги українцям «Національний кешбек», відповідно до якого громадяни отримуватимуть компенсацію 10 % вартості куплених ними українських товарів. Відповідно до п. 1 постанови № 952 надання державної грошової допомоги покупцям товарів українського виробництва в рамках експериментального проєкту починається з 2 вересня 2024 року. На його реалізацію постановою № 952 також затверджено:

  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні»;
  • Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги.

Відповідно до п. 1 Порядку реалізації проєкту отримувачем кешбеку є фізособи — громадяни України, які є покупцями товарів українського виробництва, включених до переліку товарів українського виробництва, і відкрили поточні рахунки із спеціальним режимом використання «Кешбек «Зроблено в Україні» в одному з уповноважених банків України (далі — спеціальний рахунок). Умови приєднання покупців до цього проєкту та порядок використання коштів державної допомоги, які надійдуть як кешбек, визначено в пп. 14–18 Порядку реалізації проєкту. Зокрема, передбачено, що отримати кешбек у розмірі 10 % вартості товарів українського виробництва, придбаних покупцем у попередньому (звітному) місяці (у розмірі, що становить не менше ніж 2,00 грн та не більше 3 000,00 грн за місяць) зможуть покупці, які добровільно звернуться із заявою до уповноважених банків для відкриття спеціального рахунку для зарахування кешбеку та через мобільний додаток порталу «Дія» оберуть послугу «Кешбек «Зроблено в Україні». Результати обробки інформації для отримання державної грошової допомоги (кешбек) будуть відображатися у мобільному додатку порталу «Дія». Грошові кошти, зараховані на спеціальний рахунок, можуть бути використані отримувачем кешбеку до 31 січня наступного бюджетного періоду на:

  • оплату послуг згідно з Переліком послуг та кодів відповідно до категорій діяльності суб’єкта господарювання (Merchant Category Code), оплата яких може здійснюватися грошовими коштами державної грошової допомоги покупцям (кешбек), зазначених у додатку до Порядку реалізації проєкту (зокрема, можна буде оплатити послуги комунальні, ветеринарні, медичні, готельні, транспортні, туристичні тощо);
  • придбання військових облігацій внутрішньої державної позики згідно із законодавством;
  • фінансування заходів, пов’язаних з відсіччю збройної агресії проти України та ліквідацією її наслідків, національної безпеки та оборони, відновлення, підтримки і розвитку України, надання гуманітарної допомоги згідно із законодавством.

Знімати готівку зі спеціального рахунку заборонено.

Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки і медичні вироби, але не буде нараховуватись на підакцизні товари. Участь виробників і продавців у програмі добровільна. Для участі в експериментальному проєкті український виробник та продавець подають заяву про приєднання до переліку українських виробників та/або переліку продавців  в електронній формі засобами порталу «Дія» у порядку, визначеному п. 12 Порядку реалізації проєкту.

(Джерело: Кабмін)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *