Оновлені форми податкової накладної та Декларації з ПДВ, проект наказу

ДПС України на офіційному сайті оприлюднила проект наказу МФУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». Цей проект наказу розроблено на виконання п. 8 розд. ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» від 09.05.2024 № 3706-ІХ , шляхом внесення змін до:

Зокрема, проєкт наказу передбачає:

①  Викладення форми ПН у новій редакції у зв’язку з доповненням її новими реквізитами, а саме щодо:

  • зазначення інформації про договір (контракт), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та реквізитів митної декларації за такою операцією;
  • проставлення ознаки «власна сільськогосподарська продукція» у разі складання ПН за операцією з постачання на митній території України та/або вивезення за межі митної території України окремих видів товарів, які є власною сільгосппродукцією у розумінні п.п. 14.1.331 ПКУ, що класифікується за кодом УКТ ЗЕД, до якого застосовано режим експортного забезпечення.

②  Викладення форм податкової звітності з податку на додану вартість  у нових редакціях, згідно з якими Декларацію та УР доповнено новими рядками, в яких підлягатимуть відображенню операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями.

Крім того, скасовано обов’язок щодо здійснення перерахунку частки використання необоротних активів, придбаних до 01.07.2015, в оподатковуваних операціях за результатами одного, двох і трьох років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватися (введенні в експлуатацію), та відображення коригування ПК за результатами такого перерахунку в ряд. 15 Декларації як такого, що втратив свою актуальність у зв’язку із відсутністю норми ПКУ щодо необхідності проведення таких розрахунків. При цьому враховано можливість здійснення платниками податків уточнення таких показників шляхом передбачення у формі УР ряд. 15.2, в якому відображатиметься уточнення результатів коригування податкового кредиту за наявності підстав, визначених ПКУ.

Натомість до заповнення ряд. 15 декларації застосовано новий порядок, який передбачає відображення у такому рядку коригування ПК згідно з п.п. 192.1.1 ПКУ в разі повернення товару / послуги або суми попередньої оплати за відсутності реєстрації РК в ЄРПН, при заповненні якого обов’язковим є подання додатка 1 до декларації з ПДВ.

Також у формі Декларації та УР деталізовано структуру таблиці, в якій зазначається інформація про зміну (збільшення / зменшення) залишку від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення (далі — ППР) та/або УР шляхом поділу такої інформації на два окремі блоки. При цьому в блоці про дані ППР суму залишку від’ємного значення передбачено зазначати в розрізі постачальників, за якими відбулась зміна залишку такої суми.

Крім того, пропонується внести зміни до додатків до Декларації, зокрема:

  • доповнити додаток 1 до Декларації новою таблицею 1.3, в якій платники податку зазначатимуть відомості про коригування податкових зобов’язань за операціями з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів на підставі розрахунків коригування, складених на підставі підпунктів «б», «в» п.п. 97.4 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ;
  • об’єднати додатки 2 та 3 до Декларації в один додаток 2, у зв’язку з чим додаток 3 до Декларації скасувати та відповідно змінити порядкові номери додатків 4–7 до Декларації. В об’єднаному додатку 2 передбачено змінити таблицю 1 та доповнити новою таблицею 1.1, в якій платник зазначатиме інформацію про розрахунок сум ПДВ за операціями з придбання товарів / послуг, які було враховано на погашення податкових зобов’язань, визначених за операціями з експорту окремих видів товарів;
  • оновити додаток 5 до Декларації щодо врахування під час розрахунку частки використання товарів / послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях обсягів постачання за операціями з експорту окремих товарів та скасувати обов’язок щодо дублювання проведення такого розрахунку частки за показниками попереднього календарного року, що розраховувався в декларації за січень, встановивши єдиний період — грудень, в якому розрахована частка застосовуватиметься як для здійснення перерахунку за підсумками календарного року, так і протягом наступного календарного року для визначення податкового зобов’язання відповідно до п. 199.1 ПКУ;

Внесення змін до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом № 1307, та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом № 21, з метою узгодження їх положень із вимогами ПКУ з урахуванням змін, внесених законами № 2918-ІХ та № 3706-ІХ.

Наказ набуде чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *