З 27 вересня в Україні запрацюють нові підстави для звільнення працівників.

Верховна Рада України прийняла та Президент України підписали Закон № 3768, який вносить зміни до Кодексу законів про працю України. Ці зміни розширюють можливості роботодавців для розірвання трудових договорів з працівниками.

Згідно з новим законом, роботодавець може розірвати трудовий договір з працівником у таких випадках:

  • Якщо працівника засуджено за злочин проти основ національної безпеки України.
  • Якщо працівник не виконує правил поведінки на підприємстві.

Звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник.

Законом також запроваджено поняття “правил поведінки на підприємстві”. Ці правила мають містити положення про зобов’язання працівників не розголошувати інформацію з обмеженим доступом, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або на об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Цей закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набере чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону. 27 червня його опубліковано в “Голосі України”. З 27 вересня почнуть діяти норми Закону.

Очікується, що ці зміни до законодавства допоможуть роботодавцям краще захищати свої інтереси та запобігати шкоді, яку може завдати недобросовісний працівник.

Крім того, нові правила поведінки на підприємствах допоможуть забезпечити конфіденційність інформації та захистити інтереси держави.

(Джерело: ВРУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *