Застосування штрафів за несплату ЄСВ під час карантину та воєнного стану

Сплата ЄСВ під час карантину 

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VІ  надавав можливість на період карантину щодо СОVID-19 не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов’язки платників ЄСВ в частині сплати ЄСВ та подання обов’язкової звітності. Це стосується періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

( Карантин відмінено на всій території України з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року).

.

Сплата ЄСВ під час воєнного стану 

Законом України від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ були внесені зміни до Закону № 2464, зокрема, викладено у новій редакції пункти 9-21 – 9-22 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення», якими встановлено, що тимчасово за порушення, вчинені у період з початку дії воєнного стану на території України до 01 серпня 2023 року, штрафні санкції, визначені частиною 11 ст. 25 цього Закону, не застосовуються. Також за цей період не нараховується пеня, а нарахована пеня підлягає списанню.

 

Сплата ЄСВ ФОП 

Незмінними залишились положення пункту 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, згідно з якими за платниками ЄСВ, зазначеними в пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 Закону № 2464, залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Отже, для ФОП, в тому числі платників єдиного податку; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, залишається право не сплачувати ЄСВ за себе і після 01.08.2023 року. 

Разом з тим, якщо такі платники обчислять і нарахують ЄСВ та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, то з 01.08.2023 р. контролюючим органом будуть застосовуватись штрафні санкції.

Тобто, враховуючи вищезазначене, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, та пеню , контролюючі органи:

застосовують за порушення, вчинені в період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.

не застосовують за порушення вчинені в період з 01.03.2020 до 31.07.2023, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.

Для ФОПів залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Довідково! Пунктом 11 статті 25 Закону України від 08.07.2010    №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що податковий орган застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції:

1) у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум;

3) за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску;

4) пункт 4 частини одинадцятої статті 25 виключено;

5) за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

6) за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;

7) за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом, податковим органом здійснюється накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою.

Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення,  тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом.

(Джерело: ДПСУ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *