Відповідальність за порушення термінів для обов’язкової реєстрації платником ПДВ

Зокрема, контролери нагадали, що порядок реєстрації платників ПДВ регулюється ст. 180–183 ПКУ та регламентується розд. III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.2014 № 1130.

Відповідно до п. 183.2 ПКУ в разі обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ. Нагадаємо, що за загальним правилом, визначеним п. 181.1 ПКУ, в разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів / послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку в контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником ЄП груп 1–3. Нагадаємо, що в обрахунку мільйонного обсягу беруть участь операції за ставками 20 %, 14 %, 7 % та 0 %, а також операції, звільнені від оподаткування. Необ’єктні операції не враховуються.

Водночас згідно з п. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування ПК та отримання бюджетного відшкодування. З урахуванням п.п. 54.3.1 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, передбачених ПКУ або іншим законодавством, якщо, зокрема, платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію, а при здійсненні заходів податкового контролю встановлено факти здійснення платником податків діяльності, що призвела до виникнення об’єктів оподаткування, наявності показників, які підлягають декларуванню.

Крім того, згідно з п. 123.1 ПКУ вчинення платником податків діянь, що зумовили визначення контролюючим органом суми ПЗ на підставах, визначених п.п. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.6 ПКУ, тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 10 % суми визначеного ПЗ. А в разі доведення умисного вчинення порушення — 25 % від суми визначеного ПЗ, а в разі повторного вчинення умисних діянь протягом 1095 календарних днів — в розмірі 50 % (пп. 123.2, 123.3 ПКУ).

Отже, до особи, яка згідно з п. 181.1 ПКУ підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ, застосовується відповідальність, передбачена п.п. 123.1–123.3 ПКУ, залежно від характеру порушень. Водночас податківці зауважили, що відповідальність за неподання Податкової декларації з ПДВ та за відсутність реєстрації ПН в ЄРПН до такої особи не застосовується, оскільки з урахуванням вимог пп. 46.1 та 201.8 ПКУ обов’язок щодо подання податкової декларації з ПДВ покладається на платника ПДВ та право на нарахування ПДВ і складання ПН надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ.

(Джерело: категорії 101.27 ЗІР)  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *