Компенсації працівникові витрачених коштів на придбання товарів, ПДФО

Нещодавно Міністерство фінансів у відповідь на звернення Європейської Бізнес Асоціації надало роз’яснення для ДФСУ по даному питанню. В даному роз’ясненні зазначається, що якщо придбання товарів здійснювалось у рамках трудових обов’язків працівника, то незалежно від того чи видані кошти під звіт, чи витрачені з такою ж метою власні кошти працівника (які потім відшкодовані роботодавцем) необхідно розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю.

ДФС прислухалась до рекомендацій Мінфіну та  зазначила наступне:

  • якщо придбання товарів (робіт, послуг) на користь роботодавця здійснюється працівником за рахунок власних коштів у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), то дохід у вигляді компенсації за придбані товари (роботи, послуги) не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором, за умови підтвердження роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених таким працівником витрат.
  • якщо придбання товарів (робіт, послуг), яке здійснюється працівником на користь роботодавця за рахунок власних коштів, не пов’язано з виконання трудової функції таким працівником, то дохід, виплачений цьому працівнику за реалізовані (продані) товари (роботи, послуги) включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Тобто, якщо керівник підприємства  підтверджує доцільність здійснених витрат працівника у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи, виплачена сума компенсації такому працівнику не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором.

(Джерело: лист ДФС від 21.03.2019 р. № 1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *