Безоплатне стажування законодавством не передбачене

Допуск до роботи стажиста без укладення договору і без оплати його праці є порушенням вимог трудового законодавства, за яке передбачена відповідальність

 

Держпраці у Кіровоградській області розповіла про здійснення інспекційне відвідування приватного підприємця, якому належить фітнес-центр у м. Світловодську. Під час перевірки інспектори праці констатували, що за фактичним місцем функціонування діяльності підприємця роботу адміністратора залу виконувала особа на умовах договору стажування. В договорі стажування було зазначено, що підприємець зобов’язується вивчити стажера трудовим обов’язкам за спеціальністю «адміністратор фітнес-центру» на безоплатній основі, надати стажеру робоче місце, обладнане відповідно до правил і норм охорони праці, а стажер, своєю чергою, зобов’язаний дотримуватися встановлених ФОП правил внутрішнього трудового розпорядку, норм охорони праці, режиму стажування.

В цьому випадку правовідносини між «стажером» та підприємцем були по суті трудовими відносинами, а їх оформлення є формальним і спрямоване лише на надання трудовому договору форми договору стажування. Тобто має місце заміна трудових правовідносин іншими відносинами. Вказане є порушенням вимог ст. 24 КЗпП, якою передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення ДФС про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

За підміну трудових відносин приватний підприємець м. Світловодська, власник фітнес-центру, може сплати штраф у сумі 111 690 тис. грн.

Адже відповідно до чинного законодавства застосування стажування можливе лише до студентів або осіб, які мають статус безробітних.

Безоплатне стажування взагалі не передбачене законом.

(Джерело: Держпраці у Кіровоградській області )

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *