Сплата земельного податку в узагальнюючих податкових консультаціях від Мінфіну

Мінфін затвердив три узагальнюючі податкові консультації щодо сплати земельного податку (Наказ Міністерства фінансів України від 06.07.2018 р. №602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю»).
1. Орендовані нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку. Мінфін стверджує, що платниками земельного податку за ділянки під багатоквартирними житловими будинками є:
1) підприємства, установи і організації, які здійснюють управління цими будинками і яким земельні ділянки під таким будинком та прибудинкова територія надані у постійне користування,
або
2) співвласники багатоквартирного будинку, яким земельні ділянки під таким будинком та прибудинкова територія надані у власність або у постійне користування.
У свою чергу, орендар приміщення у багатоквартирному будинку безпосередньо не набуває прав власності чи користування земельними ділянками, які б підлягали державній реєстрації. Отже, підстав для нарахування та сплати плати за землю як у платника податку у нього не виникає.
2. Нерухомість є, а право власності/оренди на земельну ділянку не оформлене. Мінфін заявив: не можна вважати платником земельного податку в розумінні ст. 269 ПКУ особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені (немає відповідного запису у Держземкадастрі).
Якщо йдеться про нерухоме майно у багатоквартирному будинку, то безпосереднім платником земельного податку буде управитель таким будинком чи ОСББ з моменту реєстрації прав таких осіб на земельну ділянку.
3. Земельний податок з платників єдиного податку. ФОП – платник єдиного податку, який використовує будівлі (споруди), їх частини, для провадження господарської діяльності та який оформив відповідно до вимог законодавства свої права на земельну ділянку під такими об’єктами, не повинен сплачувати земельний податок.
Разом із тим абзац 4 п. 297.1 ПКУ не передбачає звільнення від земельного податку для платника ЄП у випадку, коли обов’язок по сплаті податку виникає у нього як у співвласника багатоквартирного будинку у складі витрат на управління.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *